Hjemmelaget flatbrød




Nå som julen nærmer seg, er det alltid noe ekstra som skal på bordet. Hjemmelaget flatbrød er like godt til hverdag som til fest, og krever ikke mye jobb - men litt utstyr for å få det beste resultatet. Jeg er selv overhode ingen ekspert, men så vidt jeg vet... Øvelse gjør mester!

Jeg har kjøpt inn mye utstyr, og jeg vil i et senere innlegg ta for meg litt hva jeg bruker det til. Likevel legger jeg ved et bilde som viser hvilket utstyr jeg nå har brukt!

I tillegg til bildet har jeg selvfølgelig også brukt en steketakke.

Her kommer en steg for steg fremgangsmåte for hjemmelaget flatbrød.

250gr hvetemel

170 gr byggmel

6 gr salt (ca en ts)

12 gr sukker (ca en ss)

Bland alt det tørre sammen, og tilsett

2,75 dl kaldt vann. 




La deigen hvile med plast over til du har ryddet bort bakeutstyret ca 15 minutter

 

Elt deigen på et godt melet underlag  - bruk byggmel til å elte deigen. Deigen skal eltes til den er mettet med mel og ikke lenger.

 

Del emnet i 5 for store flatbrød, eller 10 for tallerkenstørrelse. (5 emner passer på en takke på 60 cm)

 

Ha godt med byggmel på underlaget, og kjevl ut et emne av gangen. Obs! Bruk rikelig med mel - dette hindrer at flatbrødet setter seg fast, og overskuddet av mel kostes av i etterkant. 

Kjevl hvert emne så tynt som mulig - det gir best resultat. Av det en gylden regel - når du tror du har kjevlet tynt nok.. Kjevl ut litt til, til emnet er ca 1 mm tykt. 

 

              


Flytt emnet over på den varme steketakken ved hjelp av bakstefløien eller en stor stekespade. Og stek til flatbrødet har lyse brune områder / flekker. Obs at det ikke brenner seg, og prøv deg frem i forhold til temperatur på steketakken. Snu flatbrødet når det har fått ønsket farge på stekesiden, og la det få samme farge på andre siden.

 

Avkjøles alene på rist før de stables på hverandre




 

Ta vare på gamle tradisjoner og server til hverdag eller fest. 

Hyggelig  å utføre, og ekstra godt å spise.

 

Nyt!

 

3 kommentarer

Ramona

31.01.2015 kl.16:15

Oi. Denne så både enkel og meget godt ut. Takk for flott oppskrift. Skal testes ut

Eirin

06.03.2015 kl.14:46

Tusen takk for super oppskrift! Mamma har lenge lett etter en enkel og god oppskrift uten poteter og din oppskrift er perfekt! Vi har endelig fått tilbake følelsen av oldemors mat i huset!

Nyt!

24.03.2015 kl.19:36

Eirin: Så bra! Jeg har mange oppskrifter til takkebakst, så gi beskjed om det er noe annet dere savner.

Skriv en ny kommentar

Nyt!

Nyt!

30, Sarpsborg

Mat som hobby, og ønsker dele noen erfaringer og gode matopplevelser. Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits