Grovt nøttebrød

Her kommer en oppskrift på et grovt nøttebrød. Nøtter i brød gjør det ekstra saftig, og er med å gi en egen smak. LIkevel er det ikke hverdags her i huset at jeg baker nøttebrød. Det er flere oppskrifter på brød på bloggen min, og det vil helt sikkert komme flere. Variasjon og testing på bakefronten er noe jeg elsker, og brød som bakes flere ganger ukentlig er derfor automatisk utvalgt til testing. I tillegg er variasjon i brød med på å skape nye smaksoppleveser  - noe vi ser fungerer og andre ting vi ikke setter like stor pris på

Oftest tar jeg en gitt mengde gjær og væske, og blander i mel og korn etter dagsform, men denne gangen har jeg veid opp eksakt. Det er selvsagt ikke noe dere trenger å følge slavisk, men mest for å vise hvordan jeg har gjort det på dette brødet!

Som tidligere - baker jeg alltid brødet i Rømertopf. Det gir et mye mer luftig og saftig brød, samtidig som skorpen er sprø. 

Start med å sette Rømertopfen i vann i 10-15 minutter. Dette er omtrent den tiden det tar å lage brøddeigen.

Grovt nøttebrød

1 pk fersk gjær

3,5 dl temperert vann

1 ts salt

30 gr hakkede valnøtter

50 gr helkorn hvete

40 gr havregryn

20 gr linfrø

60 gr sammalt rug ? fin

100 gr grovbakst

200 gr hvetemel

 

Sett Rømertopfen (obs at den har stått i vann) i kald ovn på 240 grader. La ovnen på rett temperatur og la den stå i ca 10 minutter, så leirgryten rekker å bli skikkelig varm.

Sett deigen til heving i denne prosessen.

Når det er klart for steking - dryss et tynt lag mel i bunn av leirgryten, så brødet ikke setter seg fast. 

Stekes med lokk - på 240 grader - i 30 minutter, ta deretter av lokket - skru varmen ned til 160 grader og la brødet stå i 10-15 minutter. Til ønsket farge på skorpen. 

 

La brødet avkjøles i 1-2 timer før du skjærer i det.

 

 

 

Nyt!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Nyt!

Nyt!

29, Sarpsborg

Mat som hobby, og ønsker dele noen erfaringer og gode matopplevelser. Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits